Home
 
Artistiek leider Klaas van der Woude heeft aangegeven zijn dirigentschap van fanfare Concordia in de loop van dit seizoen te willen beëindigen. Van der Woude heeft inmiddels de 65-jarige leeftijd bereikt en wil meer tijd vrijmaken voor andere zaken.
 
We begrijpen deze beslissing maar vinden het wel erg jammer dat we na vier jaar afscheid van hem moeten nemen. Recent dirigeerde hij nog een geslaagd en groots opgezet jubileumconcert in het kader van het honderdjarig bestaan van onze fanfare. Daarnaast haalden we onder zijn leiding een fraaie derde plaats op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2018, wonnen we het MGD-festival op Borkum en beleefden we met elkaar veel andere muzikale avonturen. Concordia is onder leiding van Klaas verder gegroeid als orkest en we zijn hem daar zeer erkentelijk voor. We hebben Klaas leren waarderen als een gedreven vakman met heel veel ervaring en hij zal uiteraard gemist worden. We gaan in de komende periode op zoek naar een waardig opvolger. Op later moment zullen we op gepaste wijze afscheid van Klaas nemen.
 
Foto: Jannes Klaassen

Op 7 december 2019 om 20:30 uur geeft de fanfare van Concordia Middelstum o.l.v. Klaas
van der Woude een spetterend jubileumconcert in de Hoeksteenkerk te Middelstum.
Medewerking wordt verleend door de beroemde Britse tubaspeler Steve Sykes. Ook
sopraan Fardau van der Woude en combo BeautyKees zullen deze avond luister bijzetten.
Verteller van dienst is Bert Groothedde.


Fanfare Concordia uit Middelstum bestaat 100 jaar. Als muzikaal hoogtepunt van dit kroonjaar
hebben de Middelstumers een specactulair jubileumconcert voorbereid waarin het publiek door
presentator en verteller Bert Groothedde meegenomen wordt langs 100 jaar muziekgeschiedenis
op het Hogeland.

Onderweg valt er veel te genieten. Niet alleen wordt het publiek getrakteerd op een imposant
stukje theatertechniek, ook zijn enkele solisten van naam gecontracteerd om de avond op
bijzondere wijze luister bij te zeten. Wat dacht u bijvoorbeeld van de Engelse tubaspeler Steve
Sykes die speciaal voor deze gelegenheid naar het Hogeland komt? Hij zal laten horen dat je op
de bas niet alleen kunt begeleiden maar er ook nog prachtig virtuoos op kunt soleren. Dat Sykes
bovendien een geboren entertainer is zal de aanwezigen deze avond zeker niet ontgaan. Ook
sopraan Fardau van der Woude zal haar steentje bijdragen aan deze memorabele avond.
Tenslotte is daar nog combo BeautyKees. Deze Friese formatie zal tijdens het concert regelmatig
te horen zijn en verzorgt bovendien de after party waarbij alle aanwezigen welkom zijn.
Een reis kan niet zonder reisleider en daarvoor hebben we Bert Groothedde ingevlogen. Deze
‘dirigent van energie’ zoals hij zichzelf noemt bepaalt het tempo van de avond. Hij zal zeker voor
zorgen dat iedereen het naar zijn zijn heeft en ons leiden naar de ‘grande finale’ van de avond.
Hoe die eruit ziet, verklappen we nog niet maar het wordt zeker een afsluiting om nog lang van na
te genieten. De muzikale leiding van de avond tenslotte is natuurlijk in de vertrouwde handen van
de eigen dirigent van Concordia, maestro Klaas van der Woude.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de leden van Concordia, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (beperkt)
aan de zaal. Voorverkoop en donateurs €15,00. Niet-donateurs bij de kassa €17,50.

 

Fanfare Concordia Middelstum is jarig en trakteert!!

Aankomende zaterdag 1 juni trakteren we op pannenkoeken tijdens het Pannenkoekenconcert. Iedereen is van harte welkom! Het leerlingenorkest van het SMO en de twee AMV groepen zullen eerst optreden. Daarna zullen diverse vakdocenten workshops koper (zoals bugel, trompet en trombone), Saxofoon, Slagwerk en Algemene Muzikale vorming geven. En na afloop gaan we gezellig pannenkoeken eten. Onze bassist Frank zal de pannenkoeken voor je bakken! 
Daarnaast trakteert de fanfare op 4 gratis proeflessen in de maand juni. 
De kinderen uit de bovenbouw op de basisscholen in Middelstum krijgen deze week een flyer mee naar huis. 
Zit je nu in groep 5 of hoger? Dan kun je je opgeven voor 4 gratis proeflessen op een Koperinstrument of Slagwerk. Voor meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 2 maart 2019 om 19:30 uur vindt in de Immanuelkerk aan het Overwinningsplein in Groningen een HaFaBra-concert plaats. Een unieke samenwerking tussen Gruno’s Postharmonie, Martini Brassband (beiden uit “stad”) en fanfare Concordia uit Middelstum.

Als het op blaasmuziek aankomt, heeft Nederland een rijke cultuur. Vrijwel elk dorp heeft wel een of meerdere muziekverenigingen. Traditioneel kennen we in Nederland de harmonie, de fanfare en de brassband. Tijdens het concert op 2 maart willen de drie organiserende verenigingen het publiek graag kennis laten maken met deze verschillende vormen.

Gruno’s Postharmonie uit stad Groningen is in 1911 opgericht en daarmee de nestor van het gezelschap. De vereniging speelt in de 1e divisie (hoogste amateurniveau) en staat onder leiding van Peter Kleine Schaars.

De eveneens uit stad Groningen afkomstige Martini Brassband is de benjamin van de avond. Toch is ook dit orkest alweer bijna 50 jaar oud en daarmee een vaste waarde in het Groninger cultuurlandschap. Het orkest staat onder leiding van Rieks van der Velde en komt uit in de 2e divisie.

De fanfare van Concordia Middelstum komt uit in de 1e divisie en staat onder leiding van Klaas van der Woude. Voor de Middelstumers is dit het eerste grote optreden tijdens hun honderdjarige jubileum dat dit jaar groots gevierd zal worden.

Tijdens deze avond zullen de verenigingen diverse werken ten gehore brengen die specifiek geschreven of gearrangeerd zijn voor het type orkest. Hoewel het publiek zeker verschillen zal waarnemen zal het plezier in muziek maken bij alle verenigingen zichtbaar zijn. Dat is uiteindelijk wat ze alle drie verbindt.

De toegang tot dit concert is gratis! Ter bestrijding van de onkosten wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Op 9 december jongstleden gaf fanfare Concordia uit Middelstum haar jaarlijkse kerstconcert Sterren Stralen in een volle Hoeksteenkerk in Middelstum. Dit keer werkten het Hippolytuskerkkoor en het opleidingsorkest van het SMO mee. Als bijzonder intermezzo verzorgde ook het Puellae strijkkwartet een optreden. De presentatie was in vertrouwde handen van Bert Groothedde.

Sterren Stralen is al jaren een begrip op het Hogeland. Met solisten als het Roder Jongenskoor, Pearl Joan en vorig jaar Ernst Daniël Smid is het een van de jaarlijkse hoogtepunten van de bijna honderdjarige fanfare. Deze keer koos de fanfare voor een mix aan gastoptredens. De Hoeksteenkerk werd speciaal voor de gelegenheid weer omgebouwd tot concertzaal en fraai uitgelicht door Peter Zuidhof die verantwoordelijk was voor de techniek.

De avond geopend door het SMO-orkest, bestaande uit leerlingen van onder andere Concordia. Samen met dirigent Geertje Mars lieten ze zien dat je met maar een paar jaar les toch al heel leuk samen kunt musiceren. De leerlingen tonen zich zo prima ambassadeurs voor de blaasmuziek. Wie wil er nou niet bij zo’n orkest spelen? Presentator van dienst Bert Groothedde benadrukte nog eens hoe leuk het is om samen muziek te maken.

Vervolgens was het de beurt aan het Hippolytuskerkkoor onder leiding van Oleg Morozov. Met veel traditionele kerstliederen werd de kerstsfeer al snel voelbaar in de zaal. Gastheer Fanfare Concordia onder leiding van haar eigen dirigent Klaas van der Woude vervolgde het programma en bracht zowel traditioneel als minder traditioneel kerstrepertoire met een knipoog ten gehore.

Als bijzonder intermezzo kon het publiek vervolgens genieten van de vier strijkers van het Puellae kwartet. Dit kwartet bestaat uit vier conservatoriumstudentes (Puellae is Latijn voor meisjes) en bracht een eigentijds programma met onder andere werken van Astor Piazzola. Niet direct wat je zou verwachten bij een kerstconcert, maar wel heel mooi passend. 

In het verloop van de avond wisselden de diverse ensembles elkaar af waardoor het een verrassend en afwisselend concert werd.

Aan het eind van het concert dankte voorzitter Alexander Zuidhof de aanwezigen. Hij blikte alvast vooruit naar het jubileumjaar 2019. De fanfare bestaat dan honderd jaar en dat wordt uiteraard groots gevierd met diverse activiteiten verspreid over het jaar.

Als verrassing voor het publiek voerden koor en orkest als afsluiting het werk “The Lord bless you and keep you” uit van de componist Rutter in een fraai arrangement van Klaas van der Woude.

Met dit concert is zeker geen einde gekomen aan de kerstperiode voor Concordia. Op 15 december verzorgt de fanfare een optreden voor bewoners, verwanten en personeel van zorginstelling ’s Heeren Loo in Bedum. Op 23 december is het tijd voor de adventsdienst van de PKN gemeente in Middelstum. Op kerstnacht begeleidt een ensemble de kerstnachtdienst in de Hippolytuskerk in Middelstum om tenslotte in alle vroegte af te sluiten op kerstochtend met de traditionele rondgang door Middelstum.

Door de fotograaf van Middelstum-info werden de volgende foto gemaakt: fotoverslag