Home

Op 9 december jongstleden gaf fanfare Concordia uit Middelstum haar jaarlijkse kerstconcert Sterren Stralen in een volle Hoeksteenkerk in Middelstum. Dit keer werkten het Hippolytuskerkkoor en het opleidingsorkest van het SMO mee. Als bijzonder intermezzo verzorgde ook het Puellae strijkkwartet een optreden. De presentatie was in vertrouwde handen van Bert Groothedde.

Sterren Stralen is al jaren een begrip op het Hogeland. Met solisten als het Roder Jongenskoor, Pearl Joan en vorig jaar Ernst Daniël Smid is het een van de jaarlijkse hoogtepunten van de bijna honderdjarige fanfare. Deze keer koos de fanfare voor een mix aan gastoptredens. De Hoeksteenkerk werd speciaal voor de gelegenheid weer omgebouwd tot concertzaal en fraai uitgelicht door Peter Zuidhof die verantwoordelijk was voor de techniek.

De avond geopend door het SMO-orkest, bestaande uit leerlingen van onder andere Concordia. Samen met dirigent Geertje Mars lieten ze zien dat je met maar een paar jaar les toch al heel leuk samen kunt musiceren. De leerlingen tonen zich zo prima ambassadeurs voor de blaasmuziek. Wie wil er nou niet bij zo’n orkest spelen? Presentator van dienst Bert Groothedde benadrukte nog eens hoe leuk het is om samen muziek te maken.

Vervolgens was het de beurt aan het Hippolytuskerkkoor onder leiding van Oleg Morozov. Met veel traditionele kerstliederen werd de kerstsfeer al snel voelbaar in de zaal. Gastheer Fanfare Concordia onder leiding van haar eigen dirigent Klaas van der Woude vervolgde het programma en bracht zowel traditioneel als minder traditioneel kerstrepertoire met een knipoog ten gehore.

Als bijzonder intermezzo kon het publiek vervolgens genieten van de vier strijkers van het Puellae kwartet. Dit kwartet bestaat uit vier conservatoriumstudentes (Puellae is Latijn voor meisjes) en bracht een eigentijds programma met onder andere werken van Astor Piazzola. Niet direct wat je zou verwachten bij een kerstconcert, maar wel heel mooi passend. 

In het verloop van de avond wisselden de diverse ensembles elkaar af waardoor het een verrassend en afwisselend concert werd.

Aan het eind van het concert dankte voorzitter Alexander Zuidhof de aanwezigen. Hij blikte alvast vooruit naar het jubileumjaar 2019. De fanfare bestaat dan honderd jaar en dat wordt uiteraard groots gevierd met diverse activiteiten verspreid over het jaar.

Als verrassing voor het publiek voerden koor en orkest als afsluiting het werk “The Lord bless you and keep you” uit van de componist Rutter in een fraai arrangement van Klaas van der Woude.

Met dit concert is zeker geen einde gekomen aan de kerstperiode voor Concordia. Op 15 december verzorgt de fanfare een optreden voor bewoners, verwanten en personeel van zorginstelling ’s Heeren Loo in Bedum. Op 23 december is het tijd voor de adventsdienst van de PKN gemeente in Middelstum. Op kerstnacht begeleidt een ensemble de kerstnachtdienst in de Hippolytuskerk in Middelstum om tenslotte in alle vroegte af te sluiten op kerstochtend met de traditionele rondgang door Middelstum.

Door de fotograaf van Middelstum-info werden de volgende foto gemaakt: fotoverslag

Op 9 december 2018 om 19:30 geeft de fanfare van Concordia Middelstum o.l.v. Klaas van der Woude haar jaarlijkse sfeervolle kerstconcert “Sterren Stralen” in de Hoeksteenkerk te Middelstum. Te gast zijn dit keer het SMO-orkest o.l.v. Geertje Mars, het Hippolytuskerkkoor kerkkoor o.l.v. Oleg Morozov en het Puellae strijkkwartet. De avond wordt deskundig aan elkaar gepraat door Bert Groothedde.

Sfeer en muzikaliteit gaan hand in hand bij het jaarlijkse kerstconcert “Sterren Stralen” van Concordia Middelstum. De prachtig uitgelichte en versierde Hoeksteenkerk, kerstmuziek bij binnenkomst, samenzang en koek-en-zopie brengen het publiek als vanzelf in de kerststemming.

Concordia speelt een keur fanfaremuziek die natuurlijk geheel is afgestemd op de donkere dagen voor kerst. Zo kunt u luisteren aan ‘Polish Christmas Music’ van Johan de Meij die dit jaar grootst zijn jubileum vierde. Ook staan er traditionele kerstmuziek op het programma dat toch net wat anders klinkt dan je zou verwachten.

De gasten van dit jaar dragen zeker bij aan de kerstsfeer. Allereerst zijn daar de leden van het SMO-orkest. Zij bewijzen dat je na een paar jaar al heel aardig kunt musiceren. Het Hyppolythus kerkkoor zorgt voor de bij kerst onmisbare vocale bijdrage. Het gemende koor uit Middelstum zet de kerstsfeer luister bij met enkele stemmige (kerst-) liederen. Tenslotte wordt het publiek verrast met het subtiele gelid van een strijkkwartet. De vier professionele musici van het Puellae-kwartet hebben een mooi programma samengesteld dat je wellicht niet direct verwacht bij een kerstconcert maar dat toch heel passend is. Genieten dus!

Kaarten zijn verkrijgbaar via de leden van Concordia, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (beperkt) aan de zaal. Voorverkoop en donateurs €10,00. Niet-donateurs bij de kassa €12,50. Meer informatie over dit concert vindt u op www.mvconcordia.nl.

Afgelopen zaterdag mocht Jiska Zuidhof, leerling van Concordia Middelstum deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen voor blazers solisten en ensembles in Ede.

Ze had zich hiervoor geplaatst nadat ze in juni van dit jaar kampioen werd op het solistenconcours van de muziekbond Groningen en Drenthe. Jiska kwam zaterdag uit in de 5e divisie en speelde op haar bugel het werk ‘Romance opus 36’ van Camille Saint-Saens. Ze werd hierbij prachtig begeleid door pianiste Nanke Flach uit Groningen.

De juryleden Jos van de Braak en Jacques Claessens waren vol lof over Jiska haar prachtige optreden met een mooie warme bugelklank en haar sfeervolle passages. Ze gaven haar dan ook in totaal 83 punten. En dit was goed voor een 3e plaats op dit Nederlandse Kampioenschap.

Een hele knappe prestatie voor de 12 jarige leerling van Concordia, die les krijgt van Jan Werkman.

Middelstum - Bij Algemene Muzikale Vorming (AMV) maken kinderen met de leeftijd van 7 tot 9 jaar op een speelse manier kennis met muziek.

De AMV-lessen zijn een goede voorbereiding voor kinderen die graag een instrument willen bespelen. Tijdens de lessen maken de leerlingen alvast kennis met het notenschrift en verschillende instrumenten. In de AMV-lessen worden ook liedjes gezongen en leren de leerlingen spelen op verschillende instrumenten.

De AMV-lessen duren 45 minuten en vinden een keer per week plaats op vrijdagmiddag. De lessen worden in groepsverband gegeven door juf Trienke Gietema.

Meer informatie en opgave bij Alyke Zuidhof
Telefoon 06-44053170
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als afsluiting van het seizoen geeft de fanfare van Concordia uit Middelstum een tweetal buitenconcerten in de regio. Het eerste vindt plaats op 5 juli vin Onderdendam bij dorpshuis Zijlvesterhoek. Het concert begint om 20:30 uur.

 

De fanfare van Concordia Middelstum timmert stevig aan de weg. Dit jaar nog werd het orkest derde tijdens de open Nederlandse kampioenschappen en wonnen de Middelstumers een festival op het Duitse eiland Borkum. Het orkest komt uit in de eerste divisie en kent vele leden uit de wijde regio. Niet gek dus dat voor de afsluiting van het seizoen naast de thuishaven ook gekozen is voor een locatie in de regio.

Tijdens de buitenconcerten laat Concordia een kant van de fanfaremuziek zien die u wellicht nog niet kent. Naast swingende pop kunt onder meer genieten van opzwepende Zuid-Amerikaanse muziek. De concerten zijn vrij toegankelijk en duren ongeveer een uur. Concordia staat beide avonden onder de vertrouwde leiding van haar eigen dirigent Klaas van der Woude.

Bij slecht weer passen we het programma aan en wijken we eventueel uit naar binnen. Houd onze FaceBook-pagina in de gaten voor de laatste informatie. (www.facebook.com/mvconcordia.nl).