Historie

Muziekvereniging Concordia is opgericht in 1919. Destijds bestond de vereniging uit een fanfare. Hierbij waren slagwerkers actief. Pas later in 1964 werd de drumband opgericht als tweede afdeling van de muziekvereniging Concordia. In de jaren 70 volgden de majorettes als derde afdeling.

De drumband ontwikkelde zich tot lyraband en rond de 80’er jaren ontpopte de lyraband zich tot de huidige malletband, oftewel een slagwerkensemble.

     

Drumband en lyraband

De drumband bestond alleen uit tamboers (trommelaars). Als drumband werd er gerepeteerd in de sporthal, maar ook buiten op de sportvelden.  

De drumband groeide uit tot een lyraband. Dit betekende dat er niet alleen trommels waren, maar dat er vanaf nu melodische instrumenten bij kwamen: de lyra.

 

Er werd meegedaan aan mars- en showwedstrijden. Dit werd voornamelijk buiten georganiseerd, zoals op bovenstaande foto te zien is.

Vanaf toen werden er steeds meer instrumenten toegevoegd, zoals o.a. xylofoons. In de beginjaren waren er vooral concoursen in sporthallen. Tegenwoordig bevindt een wedstrijd zich vaak in een theater.

 

De malletband

Vanaf 1980 kwam Henk Smit als dirigent voor de malletband. Vanaf dit moment kwamen er nog meer instrumenten bij. Vooral voor podiumwerk. De lyraband ontwikkelde zich tot malletband.

Er werden in die tijd veel mars- en showwedstrijden georganiseerd. In de jaren die volgden werden meer concerten georganiseerd en reisden de slagwerkers af naar podiumwedstrijden, waar verplichte werken gespeeld moesten worden. Zo is de malletband drie keer naar het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade geweest, waar ze elke keer uit kwamen in de world division (Eredivisie van het voetbal).

De malletband greep in 1997 naast de wereldtitel, met een honderdste verschil… Er zijn destijds mooie resultaten geboekt, maar er zijn nog veel mooiere herinneringen gemaakt tijdens deze zenuwslopende periodes naar het WMC toe. Zo werden er weddenschappen afgesloten, bv. : “worden er meer dan 90 punten gehaald? Dan gaat mijn baard eraf.” Deze deelname van het WMC behaalde de malletband 90,5 punten!

Uit een krantenknipsel van de Ommelander Courant in 1997:

‘Concordia uit Middelstum mist WK-titel op een haar. Concordia deed mee aan de concertwedstrijd voor slagwerkensembles, die voor het eerst op het programma stond van het Wereld Muziek Concours. In de jaren tachtig stond Concordia mede aan de wieg van de opkomst van malletbands in Nederland. Al die jaren behoorde Concordia tot de top van de malletbands in ons land. Het Nederlands kampioenschap in 1994 was een hoogtepunt.’

De malletband schopte het zelfs tot optredens op de televisie. Het tv debuut was bij het NCRV programma ‘Charmonie’ in 1985. Het programma stond in het teken van de majorette-pelotons en de ontwikkeling van de fanfare en drumbandmuziek in Nederland. Vanwege hun goede prestaties in de afgelopen jaren op provinciale en landelijke concoursen was Concordia uitgenodigd om mee te doen aan dit televisieprogramma (Ommelander Courant, 1985).

Later, in 1992, was de malletband te zien op RTL4. Dit gebeurt in het kader van ‘de nationale Bomen Mars’. Een actie van o.a. de Nationale Postcodeloterij. Het programma werd gepresenteerd door Caroline Tensen. De opnames werden gemaakt in de studio’s van Joop van den Ende in Aalsmeer, op de sets van o.a. Goede Tijden, Slechte Tijden, Hitbingo en Wie ben ik?

Sinds het bestaan van de malletband zijn er te veel mooie momenten geweest om op te noemen. Absolute hoogtepunten van de afgelopen jaren zijn o.a. de concerten van ‘The Night of the Proms’, de drie deelnames en voorbereiding van het wereld muziek concours (WMC), de optredens bij de televisie, concoursen, marsoptredens, Nederlandse titels behaald door de jeugd malletband en een mooie leerlingendoorstroom.