Nieuws

Op zaterdag 13 april heeft de Malletband Concordia Middelstum onder leiding van dirigent Simon Haakmeester deelgenomen aan het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap (ONSK) in Barneveld. Er deden 30 verenigingen mee. Deze bands kwamen uit in 3 verschillende klasses. De bands kwamen uit heel Nederland, en een enkele uit België. Tijdens het ONSK spelen alle bands in dezelfde klasse, hetzelfde, speciaal voor dit evenement gecomponeerde werk. De optredens worden vervolgens blind gejureerd door een jury. Deze jury weet niet in welke volgorde de deelnemende bands optreden en kan ze ook niet zien. Malletband Concordia speelde het werk Rebellion van componist Martijn Oostra. Nadat eerder de jeugd van Concordia in 2015, 2016 en 2017 kampioen waren geworden in de basisklasse, deed de voltallige band nu mee in de middenklasse. 

Onder leiding van de dirigent was de afgelopen 3 maanden vooral hard gewerkt aan de muzikale interpretatie van het werk. Wat willen wij de mensen vertellen met dit werk. En dit heeft geresulteerd in een spectaculair optreden in het Schaffelaertheater in Barneveld. Aan het aandurende applaus na afloop van het optreden was duidelijk dat het publiek had genoten van de uitvoering van de Middelstummers. Daarna begon het lange wachten. Ondertussen genoten de leden van de optredens van de bands in de topklasse al hoewel er natuurlijk ook leden waren die terug gingen naar Middelstum voor de laatste feestavond van Sunsation 2019! Maar ook daar werk in spanning afgewacht. Rond 22.00 ’s avonds werden de uitslagen bekend gemaakt.


Het optreden van Concordia werd beloond met 86 punten en dat betekende de kampioenstitel in de middenklasse! Een prachtig resultaat waar de band bijzonder trots op is. In de afgelopen 1,5 jaar werden Jeugdensemble en Malletband samen gevoegd en kwam er een nieuwe dirigent. Dat ze na 1,5 jaar dit resultaat mogen neerzetten is een mooie stap voorwaarts! Naast de kampioenstitel neemt de band ook de solistentitel mee naar Middelstum. Richard Kalff werd met zijn prachtige spel op de vibrafoon de solistenkampioen in de middenklasse! Een topprestatie! Richard heeft zijn partij in het werk Rebellion prachtig vertolkt met veel gevoel voor drama. Componist Martijn Oostra was aanwezig op het evenement en complimenteerde zowel de band als Richard met hun vertolking van zijn werk.

 

Dirigent Simon Haakmeester was de winnaar van de dag in Barneveld. Hij behaalde met Middelstum zowel de kampioenstitel als de solistentitel in de middenklasse en evenaarde dit resultaat met de band SDG uit Ommen in de topklasse. Voor hem waren de complimenten na afloop dan ook niet van de lucht. De manier waarop hij zijn bands had laten spelen werd door alle aanwezigen zeer gewaardeerd. Malletband Concordia waardeert alle steun van het dorp Middelstum ontzettend. Altijd blijkt het dorp bereid hen te steunen bij acties en activiteiten. Stichting Stem heeft de band een donatie gegeven voor de onkosten van de deelname aan dit prachtige evenement. 

 

 

Kon u niet op het ONSK aanwezig zijn of wil u de uitvoering nog eens terugluisteren, dan kan dat via onderstaande video.

 

"De Schotten vechten om hun highland, de Middelstumers om de eer van het Hoogeland."      

De malletband uit Middelstum is een enthousiaste groep leden, variërend tussen de 14 en 81 jaar. Bij ons staan leerlingen en het jeugdbeleid hoog in het vaandel. Er wordt dan ook open gecommuniceerd met alle leden, waardoor er nu een enthousiaste groep is ontstaan die goed aan de weg timmert.

Een deel van onze leden heeft al eerder meegedaan aan het ONSK. Zo heeft de malletband destijds in 2014 meegedaan met de eerste editie van het ONSK, waar het stuk El Gee ten gehore werd gebracht. Voor onze jeugdige spelers is het ONSK ook aantrekkelijk. Zij hebben het weten te schoppen tot drievoudig kampioenschap in de basisklasse!

Ook in 2019 kijken we met plezier uit naar het evenement. Voor onze groep is het een mooie uitdaging en ervaring voor de nieuwe jeugd. Wij doen mee omdat wij hebben ervaren dat er altijd kwalitatief goede composities geschreven worden, die goed zijn voor onze muzikale groei. Daarnaast is het wedstrijdelement natuurlijk altijd erg leuk. Iedereen speelt hetzelfde stuk, waardoor er veel interesse is in elkaars uitvoering. Er ontstaat een gezonde competitieve houding van de ensembles.

Dit jaar doet de malletband mee in de middenklasse en wordt op 13 april het stuk ‘Rebellion’ van Martijn Oostra ten gehore gebracht. Volgens de dirigent Simon Haakmeester is dit een mooi stuk voor deze rebelse groep. Het zorgt voor verschillende schermutselingen in de groep om hun muzikale flexibiliteit te testen, dit door de grote ruimte voor muzikale interpretatie. De Schotten vechten om hun highland, de Middelstumers om de eer van het Hoogeland. Verder is ‘Rebellion’ een stuk dat inspeelt op muzikaal voorstellingsvermogen, frasering, klank en timing.  

Uiteindelijk vinden wij het meedoen het belangrijkste en het leukste tijdens het ONSK. Andere ensembles ontmoeten en luisteren naar elkaars opvattingen van hetzelfde stuk. Uiteraard hopen we op een mooie prestatie en gaan we er samen een geweldige dag van maken.

Afgelopen zaterdag gaf de Malletband van muziekvereniging Concordia uit Middelstum een uniek en feestelijk concert in zalencentrum Vita Nova, getiteld ‘Mallet Beats’. Dit deden zij in samenwerking met Thomas Visser. Deze jonge lokale DJ, die tevens de nodige producerende kwaliteiten bezit, is enige tijd geleden benaderd met de vraag of een samen werking tussen beide een optie zou zijn. Thomas stond hier positief tegenover en het enthousiasme in hem en groep was gewekt. Vervolgens begon de zoektocht naar het samenstellen van een mooi en afwisselend programma, waarin voor zowel de DJ als voor het slagwerkinstrumentarium een duidelijke rol was weggelegd.

Het eerste deel van het concert bestond uit goed in het gehoor liggende muziek. Ook voerde de Malletband het werk ‘Rebellion’ voor het eerst uit, welke zij gaan spelen op de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen in april. Na de pauze volgde een mix van zeer verschillende nummers, die ongeveer 45 minuten duurde. DJ Thomas stond hierbij centraal opgesteld binnen het ensemble. Van Gloria Estefans ‘Conga’ en ‘Everybody needs somebody’ tot happy hardcore muziek en liedjes van Doe Maar.

 

Een ander hoogtepunt was het stuk ‘Electric Mood’, welke door dirigent Simon Haakmeester speciaal was gecomponeerd voor deze gelegenheid, een bijzondere mix tussen traditioneel slagwerk en elektronische muziek en effecten. De jongere groep van de jeugdband hadden ook een mooie plek binnen het concert met onder andere Latin-achtige muziek en ‘Run boy run’ van de artiest Woodkid. De betreffende zaal was zeer goed voorzien van publiek, het was bomvol. Kortom, een muzikaal feest. De presentatie was in handen van twee eigen leden binnen de band. 

Na het concert was er een zeer geslaagde afterparty met muziek van The Music Boys en de nodige dansjes en drankjes. Slagwerk spelen is overigens ook een sportieve bezigheid. Aangezien een aantal instrumenten een behoorlijk gewicht hebben en de nodige trappen op en af moesten worden gesleept. Gelukkig doet een lekkere kop koffie na die tijd wonderen.